Tips før du kjøper bil i utlandet

Av Otto Risanger
Risanger Nyheter - flere hundre nyheter og tips

Er du en av mange nordmenn som planlegger å kjøpe en ny eller brukt bil i Tyskland, Sverige eller et annet europeisk land, kan det lønne seg å være godt forberedt, skriver Forbruker Europa.

En av åtte henvendelser til Forbruker Europa handler om nettopp og bil og import av bi. Det er nå laget en brosjyre hvor de viktigste rådene er samlet.

Du kan laste ned eller lese PDF-brosjyren her.

Brosjyren inneholder blant annet informasjon om:

  • Momsregler ved kjøp av ny eller brukt bil
  • Kjøpet, kontrakten og leveringen
  • Hjemreise og innførsel til Norge
  • Betaling
  • Registrering i Norge
  • Garanti og reklamasjon

Forbruker Europa anbefaler at du benytter en forhandler når du kjøper (brukt eller ny) bil i utlandet. Har du kjøpt bil privat, og det oppstår konflikt eller problemer i forhold til selger, har ikke organisasjonen mulighet til å hjelpe deg.

MODELL

Brosjyren minner om at når du leter etter bil og sammenligner priser i forskjellige land, er det viktig å huske at modell- og typebetegnelsen kan variere. Noen ganger er det store forskjeller, for eksempel knyttet til hvor mye ekstra utstyr som er inkludert, andre ganger er forskjellene små.

PRIS

Når du beregner totalprisen på en bil som du har lyst å kjøpe, må regnestykket inkludere salgsprisen minus moms i kjøpslandet, pluss moms og avgifter som du må betale i Norge.

I tillegg kan det lønne seg å regne på kostnadene til reise og transport som påløper når du skal hente bilen i utlandet.

Moms og avgifter som skal betales i Norge, kan du selv regne ut på Tollvesenet sine hjemmesider, www.toll.no.

Du bør også ta med i beregningen verdien av de garantiene og avtalene som ofte følger med når du kjøper bil i Norge. Undersøk også hva det vil koste å rette eventuelle feil eller mangler ved en bil kjøpt i utlandet.

NYTTIG INFORMASJON

EU-kommisjonen publiserer en prisliste over nye biler som oppdateres hvert halvår. Denne listen er tilgjengelig på:

http://ec.europa.eu/comm/competition/sectors/motor_vehicles/prices/archive.html

EU-kommisjonens anbefaling av forbrukeropplysningstjeneste om bil i de enkelte land finner du på

http://ec.europa.eu/comm/competition/car_sector/car_hotlines_en.html

Du som driver virksomhet får tips om bedre økonomi og lavere skatt i Otto Risangers populære e-bokpakke (pdf) med oppdateringsabonnement for kun tre kroner dagen: DrivBedre-pakken Skatt&Økonomi.
UNIKT INNHOLD: Alle skattenyheter. Oppdaterte satser og regulativ. Spar til egen pensjon med fullt fradrag. Bytte selskapsform? Få maks fradrag for mobil, internett, bil, data, reiser og diett, hjemmekontor mv. Moms eller ikke moms? Regnskap. Familie og fradrag.
Les mer om et godt tilbud
ARVEBOKA | PENGEBOKA

Hendig hefte (A5)
for hanskerommet

Fordeler med eget AS

Alt om billig-AS uten revisor

Alt om skatt i ENK

Total oversikt for næringsdrivende

ENK, AS eller NUF?

Gjør det beste firma-valget